GELUKKIGER WORDEN DOOR EEN APP?

adult-business-meeting-business-people-1438072

Toen Yale (Amerikaanse universiteit) professor, Laurie Santos, twee jaar geleden tussen haar studenten op de campus is gaan wonen in haar nieuwe rol als ‘head of college’ viel het haar op dat veel studenten ongelukkig waren tijdens hun tijd op de campus. Ze stelde het vak ‘the science of well-being’ samen en ontwikkelde de app ‘ReWi’ om wetenschappelijke kennis over welzijn en geluk in de praktijk te brengen over de hele wereld.

Toen de professor in 2017 een onderzoek van American College Health Association (naar de gezondheid van de studenten in Amerika) doorlas vond ze het noodzakelijk om in te grijpen. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat de prestaties van bijna een derde van de studenten beïnvloed wordt door stress en een vijfde door depressie. Ook in Nederland zien we dat veel studenten kampen met mentale klachten. De helft geeft aan wel eens klachten te hebben gehad en bijna een vierde van de studenten heeft hier nog steeds last van. Dit constateerde de Landelijke Studenten Vakbond in 2017 uit hun onderzoek naar mentale klachten onder Nederlandse studenten.

Santos maakte zich zorgen om de bevindingen rondom haar studenten en besloot in te grijpen. Ze ontwikkelde de cursus “the science of well-being” waarin ze studenten inzicht geeft in de wetenschap rondom welzijn en geluk en leert hen hoe ze zelf invloed kunnen uitoefenen om meer geluk te ervaren. Met 1200 inschrijvingen werd haar course het meest bezochte vak in de geschiedenis van Yale en liet ze tevens de ernst van het probleem zien.

Omdat het vak mogelijk erg gunstig kon zijn voor haar studenten, besloot ze om de cursus aan een grotere groep aan te bieden. Door middel van een app wil ze mensen over de hele wereld aansporen om de theorie van de course actief in praktijk te brengen. Dit wordt gedaan aan de hand van 8 onderwerpen: slaap, meditatie, dankbaarheid, genieten, vriendelijkheid, sociale connecties, beweging en doelen stellen. Het doen van de oefeningen en het bijhouden van je acties zou er mogelijk voor zorgen dat je handelingen vaste gewoontes worden en je in de toekomst meer geluk kan ervaren. De ‘ReWi-app’ had na een maand al een bereik van 78.000 mensen in 168 verschillende landen en is gratis te downloaden in de app-store. Hoewel de app een handige methode is om te experimenteren wat wel in niet voor jou werkt, geven ze wel aan dat het geen garantie is op meer geluk.

Momenteel wordt er via de app meer onderzoek gedaan naar de effecten van de app op het welzijn van de gebruikers. Aan de hand van vragenlijsten kan je meten of de app ook echt voordelig is voor je gezondheid en welzijn. Bij het downloaden kan je toestemming geven om je gegevens te koppelen aan het onderzoek of je kan zonder hier aan deel te nemen de app gratis gebruiken om alsnog aan de slag te gaan met je gezondheid.Ook een blog schrijven op de HIP Community?