DE ZES PIJLERS VAN POSITIEVE GEZONDHEID

Elizabeth and Richard (17)

Institute for Positive Health, opgericht door de grondlegger van het gedachtegoed, beschrijft het zelf als: een bredere kijk op gezondheid dat niet het accent legt op ziekte, maar op de mensen zelf, hun veerkracht en dat wat hun leven betekenisvol maakt. HEALTHiPORT deelt deze visie op gezondheid en daarom nemen we jullie mee met de zes pijlers die bij deze kijk op gezondheid horen. Machteld Huber, de oprichter van het instituut, gelooft namelijk dat gezondheid bestaat uit de volgende aspecten: Lichaamsfuncties, meedoen, dagelijks functioneren, mentaal welbevinden, kwaliteit van leven en zingeving. Hieronder gaan we er iets dieper op in.
 
Lichaamsfuncties
Vroeger werd je gezond verklaard wanneer je vrij was van ziektes, maar tegenwoordig denkt men daar heel anders over. Er wordt bijvoorbeeld meer rekening gehouden met hoe je je mentaal voelt en of je waardevolle relaties hebt, zoals vrienden en familie. Natuurlijk blijft het belangrijk dat je niet ziek bent. Daarom draait de eerste pijler van positieve gezondheid, ‘lichaamsfuncties’, voornamelijk om je fysieke gezondheid. Voor deze pijler is het belangrijk dat je voldoende slaapt, voldoende beweegt en dat je vers en gevarieerd eet. Slaap bijvoorbeeld 7 tot 8 uren per nacht en drink minimaal 8 glazen water per dag.
 
Meedoen
“Mensen die regelmatig sociale contacten hebben of deelnemen aan verenigingsactiviteiten, zijn vaker gelukkig dan anderen. Geen geïsoleerd gevoel, een vriendengroep en iemand in je leven die je echt begrijpt, zijn het sterkst gerelateerd aan geluk”. Dit meldt het CBS in hun onderzoek naar sociale participatie en geluk. Daarom is het ook geen wonder dat de tweede pijler van positieve gezondheid draait om meedoen. Blijkbaar vinden we het belangrijk om ergens bij te horen, serieus genomen te worden en mensen om ons heen te hebben waar we steun kunnen zoeken. Stap uit je comfort-zone, spreek mensen aan en probeer nieuwe dingen uit. Wie weet groeit er een mooie vriendschap uit of vind je een leuke hobby.
 
Dagelijks functioneren
De derde pijler draait om dagelijks functioneren en houdt in dat je in staat bent om alledaagse handelingen te verrichten, zoals werken en omgaan met tijd en geld. Zo is vrije tijd inplannen voor jezelf net zo belangrijk als werken. Wanneer je dit niet doet heb je een grotere kans op en een burn-out en kom je niet toe aan de dingen waar je echt gelukkig van wordt.
 
Mentaal welbevinden
Naast dat je fysiek gezond en sociaal actief bent, is het ook belangrijk dat je mentale gezondheid in orde is. Onder mentaal welbevinden verstaan we onze eigenwaarde, onze emotionele toestand, hoe goed we kennis tot ons kunnen nemen en de hoeveelheid veerkracht dat we hebben na een vervelende gebeurtenis. Richt je bijvoorbeeld op de dingen waar je dankbaar voor bent in plaats van alle dingen die je mist.
 
Kwaliteit van leven
Iedereen heeft behoefte aan veiligheid een goede woonsituatie en natuurlijk voldoende financiële middelen om elke maand eten van te kopen en de huur van te betalen, maar naast deze factoren heeft de mate waarin we gelukkig zijn en kunnen genieten van de dingen die we doen ook alles te maken met de kwaliteit van je leven. Hiervoor is zekerheid op een inkomen erg belangrijk. Zorg dus dat je opzoek gaat naar werk met een vast contract en zorg ervoor dat je elke maand een bedrag achter houdt voor tijden waarin je het beter kan gebruiken.
 
Zingeving
De laatste pijler gaat over zingeving en is voor veel mensen een beetje een vaag en abstract onderwerp. Waar het op neer komt is dat iedereen erachter komt wat hem/haar gelukkig maakt of wat diegene nog zou willen bereiken in het leven. Ook wordt er aandacht besteed aan het feit dat we sommige dingen gewoon moeten accepteren zoals ze zijn. Zo hebben we niet altijd overal grip op en horen ook vervelende gebeurtenissen bij het leven. Aan de andere kant is het juist belangrijk dat we ons op de zaken focussen waar we dankbaar voor zijn. Goede herinneringen, je gezin, vrienden en familie en dat je elke dag dat kan doen waar je gelukkig van wordt. Er is één ding erg belangrijk voor een zinvol leven en dat is dat je altijd blijft leren. In de breedste zin van het woord. Verdiep je in de dingen die je al leuk vindt, maar probeer ook nieuwe dingen uit. Lees een boek, ga naar musea, probeer een nieuwe sport uit, eet nieuwe gerechten en verdiep je in andere culturen. Wees niet bang voor het onbekende, maar juist nieuwsgierig. Wie weet vind je een nieuwe passie of verandert het je kijk op de wereld.Ook een blog schrijven op de HIP Community?